Jak suszyć grzyby? Wszystkie metody i przechowywanie
Okres jesienny kojarzy nam się z wyjściem do lasu. Grzybiarze zacierają ręce z końcem sierpnia, w oczekiwaniu na deszczowe dni i wysyp grzybów w okolicznych lasach. Niezwykle aromatyczne, leśne grzyby to doskonały dodatek do smacznej zupy. Czy wyobrażasz sobie wigilię bez zupy grzybowej? W dzisiejszym artykule chcielibyśmy zaprezentować ci wszystkie możliwe sposoby na to jak suszyć grzyby, i podpowiedzieć najlepszy!
Które grzyby nadają się do suszenia?
Praktycznie wszystkie. Natomiast w Polsce, najczęściej suszymy podgrzybki, prawdziwki, koźlarze, maślaki, borowiki i kurki. To najczęściej wystepujące w naszych lasach grzyby. O tym jak suszyć grzyby możnaby napisać obszerną książkę. My jednak, postaramy się umieścić wszystkie informacje dotyczące metod suzenia grzybów w niniejszym artykule.
Przygotowanie grzybów do suszenia - etap pierwszy
Na początku, czeka nas wizyta w lesie, zbiór grzybków. Już tam, na samym początku, powinniśmy wsadzać do koszyka grzyby z odciętą końcówką nóżki, tak aby zmniejszyc maksymalnie ilość ziemi na nich występującą oraz mchu. Jeszcze przed włożeniem do koszyka, warto oczyścić także kapelusz grzyba, z wszelkich nieczystości, tak by w domu mieć jak najmniejszą ilość pracy do wykonania. Przed procesem suszenia grzybów, należy dokładnie je oczyścić z wszelkich okruszków, brudów, robaków, mchu itp. Ma to mieć miejsce tuż przed rozpoczęciem procesu suszenia.
Czy warto myć grzyby pod wodą? Zdecydowanie NIE! Wystarczy ich skrupulatne oczyszczanie. Grzybnia w większości sklada się z wody, co sprawia że okres suszenia chwilę trwa. Natomiast, myjąc grzyby pod bieżącą wodą, zwiększamy czas potrzebny na ich wysuszenie.
Jak kroić grzyby do suszenia? Jak już wcześniej wspomnieliśmy, najpierw usuwamy nieczystości: piasek, igliwie, mech, ewentualne robactwo występujące na zewnętrznej stronie grzyba. Grzyby oczyszczone kroimi w cienkie paski równej wielkości i szerokości, tak aby proces suszenia grzybów był taki sam dla całej partii. Jeżeli pokroimy grzyby w różny sposób, jedne wyschną, inne zaś nie. Dlatego bardzo ważne jest, aby kroić je dokładnie i w taki sam sposób. Aby przygotować grzyby do suszenia potrzeba nie lada cierpliwośći, to proces żmudny, przeznaczony dla koneserów grzybów :)
Suszenie grzybów w piekarniku
W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku? Najlepszą metodą jest uruchomienie piekarnika z funkcją termoobiegu i ustawienie 40 stopni Celcjusza. Należy pamiętać, iż w trakcie suszenia, drzwiczki piekarnika powinny być uchylone by zapewnić odpowiednią cyrkulacje powietrza. Co ważne - pierwszy etap suszenia grzybów, powinien mieć miejsce na ruszcie. Gdy tylko opadną, wówczas mogą być suszone na blasze. Rozpoczynając suszenie grzybów od blachy, może stac sie tak - że trwale będą nam do niej przywierać, i narobimy sobie sporo dodatkowej pracy z ich póxniejszym ustawianiem. Warto, a nawet trzeba zatem - w początkowej fazie, je podwiesić w piekarniku. Ile trwa suszenie grzybów w piekarniku? Kilka godzin. Starndardowo, jest to około 4 godzin w 40 stopniach Celcjusza. Warto pamiętać, aby nie przesadzać z ilością grzybów wkładanych do piekarnika. Gdyby któreś z naszych grzybów nie zostały wysuszone w 100%, pojawi się pleśń oraz mole - i cała dotychczasowa praca pójdzie na marne. Czy da się przesuszyć grzyby? Oczywiście że TAK! Zbyt długie suszenie grzybów sprawi, że będą się one nam kruszyć. Nie jest to powód do niepokoju, natomiast, należy wziąć to pod uwagę. Niektórzy nawet, z ususzonych grzybów robią przyprawy, poniewaz zbyt mocno ususzone bardzo łatwo zamieniają się w proszek.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Suszone w piekarniku grzyby, możemy przechowywać w różnego typu pojemnikach, od słoików wyposażonych w uszczelki, po metalowe i plastikowe puszki ze szczelną pokrywą. Można także użyć maszyny, przeznaczonej do próżniowego pakowania żywności "na później".
Oto kilka urządzeń, które pozwolą Ci na sprawne pakowanie grzybów do pojemników próżniowych. Jeżeli nigdy nie kupowałeś przedmiotów na Aliexpress, czyli największym sklepie internetowym świata - to nie musisz się obawiać. Jedyna rzecz, jaka różni polski sklep internetowy (allegro, olx, pozostałe) to niższa cena (Chiny) i czas wysyłki (troszeczkę dłuższy w Chinach). Jest jednak bardzo dobra wiadomość, a nawet dwie! Po pierwsze, ceny są niższe a towar w 90% ten sam, oraz BEZPIECZEŃSTWO - jest gwarantowane w 100%. Czas dostawy towarów z kraju trzeciego świata wynosi maksymalnie 30 dni, natomiast z sygnałów naszych czytelników wiemy, że w ostatnim czasie wynosi on średnio 10 dni. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, jak zamawiać na Aliexpress, odwiedź: Aliexpress Polska Wersja - nasza niezawodną wyszukiwarkę.
Suszenie grzybów próżniowo - urządzenia pakujące / zgrzewarki
Suszenie grzybów w specjalnej suszarce na żywność
Kolejną metodą, bardzo popularną, jest suszenie grzybów za pomocą specjalnych suszarek do żywności. Przeznaczone one są nie tylko do grzybów, ale również bananów, jabłek, gruszek, pomarańczy i wielu innych owoców, a także warzyw. Jednakże w okresie jesiennym, zdecydowanie tacki suszarek do żywności wypełnione sa po brzegi lesnymi grzybkami, a w domu rozchodzi się całymi godzinacmi piękny zapach lasu i suszonych grzybów. Za pomocą suszarki do żywności możemy suszyć grzyby zarówno w domu jak i na zewnątrz. Ważne jest, aby stała ona pod zadaszeniem i nie była narażona na niekorzystne warunki atmosferyczne. Zapach jaki rozprowadza się w trakcie suszenia, jest bardzo intensywny - i choć przyjemny, po dłuższym czasie może powodować bóle głowy. Jednakże, jest to druga najpopularniejsza, zaraz po suszeniu w piekarniku, metoda suszenia grzybów.
Jak suszyć grzyby w suszarce?
Ponownie, cały proces rozpoczynamy od oczyszczenia grzybów. Bardzo częstym pytaniem jest: czy grzyby się myje? Odpowiadamy: TAK, można - ale to zwiększy ilość czasu potrzebnego na ich wysuszenie. Zdecydowanie bardziej, zaleca się ich dokładne oczyszczenie za pomocą nożyka bez użycia wody.
Pokrojone grzyby, układamy kolejno na tackach, które następnie piętrujemy. Na każdej tacce, układamy tylko jedną warstwę, tak aby pozostawić miejsce dla ciepłego powietrza które będzie generowała suszarka od góry lub od dołu, w zależności od wybranego modelu urządzenia. W jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce? Kupując urządzenie do automatycznego suszenia warzyw, owoców i grzybów - nie musisz martwić się o temperaturę, jest ona bowiem dopasowana do procesu odparowywania wody, czyli suszenia.
Suszarki do grzybów:
Przedstawiamy suszarkę do grzybów o mocy 245W - energooszczędną i odpowiednią nie tylko do grzybów, ale także owoców i warzyw. Dostępna w różnych wariantach kolorystycznych, z zasilaniem 110 lub 220V. Posiada 5 tacek i jest to idealny wybór dla zapalonych grzybiarzy. Kliknij aby kupić.
Dla tych, którzy grzybów nigdy nie mają dość, przygotowaliśmy ofertę urządzeń o zwiększonej pojemności i mocy - nie wystepujących na codzień w Polsce. Są to modele suszarek, które wykorzystuje się w celach przemysłowych, aczkolwiek również w domostwach. Niektórzy suszą nie tylko grzyby, choć gdy są to zbierają ich zatrważające ilości. Właśnie dlatego, warto rozważyć zakup sporego urządzenia, które wyszuszy znacznie więcej niż te, standardowo dostępne w lokalnych sieciówkach typu MediaMarkt, MediaExpert, Neonet, EURO RTV i AGD i tak dalej.
12 propozycji suszarek do grzybów
Suszenie grzybów na nitce
Kolejną metodą, za pomocą której, możemy skutecznie suszyć grzyby leśne jest nitka. Musimy jednak zapewnić naszym grzybom ciepło i bardzo niską wilgotność powietrza. Jeżeli mamy do dyspozycji takie pomieszczenie, i chcemy aby grzyby naturalnie schły, nawlekamy je za pomocą igły na sznurek o odpowiedniej długości, a następnie zawieszamy w miejscu docelowym. Proces suszenia w takich warunkach jest najdłuższy ze wszystkich dostępnych, nie mniej jednak bardzo wiele osób, wciąż wybiera go ze względu na odpowiednie warunki. Odpowiednio chudo pokrojone grzyby, w cienkie plasterki, wyschną dokładnie tak samo, jak przy pozostałych metodach. To już trzeci sposób na suszone grzyby.
Suszenie grzybów w mikrofali
Suszenie naszych leśnych zbiorów w mikrofalówce jest bardzo proste. Wkładamy wyczyszczone i pokrojone w taki sam sposób grzyby na tackę mikrofalówki, nastepnie uruchamiamy standardowy program. Mikrofalówka działa na zasadzie podgrzewania wody, która znajduje się w żywności. Kilkukrotne lub po prostu długie użycie spowoduje, że nasze grzyby wyschną. To metoda zbliżona do tej, w której używamy suszarki do grzybów. Mikrofalę poleca się jednak na mniejsze ilości grzybów, ze względu na jej ograniczoną pojemność i zużycie prądu.
W jakiej temperaturze suszy się grzyby?
Standardowo, grzyby powinny być suszone, maksymalnie w temperaturze, jaką mogą zapewnić promienie słoneczne, zatem około 40 - 50 stopni Celcjusza - nie więcej, dla każdej z opisywanych metod. Większa temperatura, dprowadzi do przypalania, a wówczas produkt będzie nezdatny do spożycia.
Podsumowanie
Mamy zatem ogromną nadzieję, że wiesz już jak prawidłowo suszyć grzybki leśne. Przedstawiliśmy w niniejszym artykule najpopularniejsze metody, za pomocą których ten proces będzie przebiegał poprawnie, a do tego pokazaliśmy ciekawe urządzenia, które zapewnią ci skuteczne wykonywanie tego procesu. Jeżeli szukasz jakichkolwiek sprzętów gospodarstwa domowego, zapraszamy Cię serdecznie do naszej wyszukwiarki aliexpress.
Zobacz także: Noże dla zapalonych grzybiarzy